Kaptajn Møller spotter fire isbjerge ude i horisonten

Boganmeldelse

Kaptajn Møller spotter fire isbjerge ude i horisonten - og de er store

Per Stig Møllers nyeste bog handler om, de fire store udfordringer verden står overfor. Bliver verden bedre i fremtiden, det kan man hurtigt komme i tvivl om efter man har læst bogen.


Image

Fhv. udenrigsminister Per Stig Møller, Det Konservative Folkeparti, spørger,  i sin nye bog 'De fire isbjerge' om demokratiet kan klare presset.

Alexander Sennels

Per Stig Møller, forhenværende udenrigsminister (K), har stævnet ud fra Danmarks kyst, og har bevæget sig ud på det udenrigspolitiske verdenshav, der er fyldt med udfordringer. Men han spotter fire isbjerge, nemlig; det demografiske, det økonomiske, det økologiske og det demokratiske isbjerg i horisonten.

Men, hvordan får skibet bedst manøvreret uden om disse fire isbjerge, så det ikke synker? Det prøver kaptajn Møller at give svar på i sin nyeste bog De Fire Isbjerge.


Kan demokratiet klare presset?

Per Stig Møller stiller spørgsmålstegn ved om demokratiet kan klare presset med et stadigt stigende antal migranter på verdensplan, og med en så stor befolkningstilvækst som vi ser i flere afrikanske lande.

I hans kapitel om Det Økonomiske Isbjerg, er globaliseringen måske den skyldige i forhold til den økonomiske ulighed efter finanskrisen, hvor skellet mellem rig og fattig er blevet større.

Fordi, når den danske regering, eksempel vis, vælger at sælge København Lufthavn til en australsk kapitalfond, der derefter vælger at lukke indenrigsgården. Er det et tegn på globalisering - når den er værst? Og hvor politikerne skyder ansvaret over på den nye ejer, og ikke selv tager ansvar. Og hvor det i sidste ende er befolkningen der er taberne.

Så er det der, hvor uligheden og populismen opstår. Et andet eksempel Per Stig Møller kommer med, er De Gule Veste i Frankrig, hvor Macron vil hæve benzinafgifterne, i klimaets tegn, men glemmer at der er mennesker i ‘Udkantsfrankrig’, hvor en prisstigning på få cent vælter økonomien for dem, der i forvejen har svært ved at få til at hænge sammen.

Noget af det samme gør sig gældende, når små landsbyer mister sin lokale købmand, eller den lokale busrute bliver nedlagt. Fordi så er det der, hvor man bliver afhængig af bilen, og hvor benzinprisen lige pludselig gør en forskel. I interviewet med Politisk Verden, bruger han sin egen by, Kirkelte, som et godt eksempel.

Og når disse ting sker, er demokratiet i fare, fordi hvorfor skal man overhovedet have politikere, når de bare lægger ansvaret fra sig? Det er her man som borger skal være bekymret, da det er vand på møllen, for populistiske bevægelser, som har et mere anstrengt forhold til demokratiet.


Image

Per Stig Møller, fhv. udenrigsminister Det Konservative Folkeparti, (tv.) i samtale med mig (th.) hjemme hos ham i Kirkelte. Vores samtale kan høres som podcast.


Kinas økonomiske fremmarch

Kina har i de seneste årtier udviklet sig fra at være et uland, på niveau med mange afrikanske lande, til at være et land med voldsomme vækstrater, der i den nærmeste fremtid vil overhale USA som verdens største økonomi.

I bogen taler Per Stig meget om Kinas silkevejsprojekt, hvor de investerer i andres lande infrastruktur med lån, og hvor de i fremtiden vil overtage infrastrukturen for til gengæld at indfri lånet.

Han stiller derfor spørgsmål ved om vi kan følge med, og om man kan integrere en grøn politik i den udvikling, samt om demokratiet kan følge med. Kan vi også udvikle demokratiet, og få andre lande til at gennemgå denne udvikling til at blive et demokrati.

Han skriver i bogen: »Da præsident Obama i 2014 havde tabt sit midtvejsvalg, holdt han en af sine fremragende taler, hvori han bl.a. sagde: “Verdens hurtigste tog kører nu - i Kina, men det burde have kørt her. Verdens hurtigeste computer er nu i gang - i Kina, men det brude have været her!” I Danmark kan vi end ikke få et IC4-tog til at køre!«.


Image

Barack Obama, USAs 44. præsident, i en tale til Kongressen. Per Stig Møller citerer i bogen Obama således: “Verdens hurtigste tog kører nu - i Kina, men det burde have kørt her. Verdens hurtigeste computer er nu i gang - i Kina, men det brude have været her!”

“Verdens hurtigste tog kører nu - i Kina, men det burde have kørt her. Verdens hurtigeste computer er nu i gang - i Kina, men det brude have været her!”Barack Obama

En gennemgribende fantastisk bog

Per Stig Møller skriver om verdens udfordringer, med sin kæmpe store viden, og sit fantastiske sprog. Derfor vil jeg anbefale denne bog til alle, der vil blive klogere på de enorme udfordringer, verden står overfor.

Men, det er ikke den mest optimistiske læsning, og Per Stig tegner et billede af verdenen, der i fremtiden ikke vil blive bedre end i dag, hvis vi ikke løser udfordringerne.

Fakta om bogen

De fire isbjerge - om verdens største udfordringer er skrevet af tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), bogen er udgivet af Gyldendal og er 193 sider lang. Den koster 100 kroner.

Du kan købe bogen på arnoldbusck.dk, Saxo.com eller på Bogreolen.dk.