Flot portrætbog om USA’s præsidenter er overfladisk og uden dybe analyser

boganmeldelse

Flot og overfladisk bog om USA's præsidenter er en 'litterær kampvogn'

USA's præsident bliver ofte kaldt 'verdens mægtigeste mand'. Der har været 45 af dem, og en ny bog portrætterer Philip Christian Ulrich & Rasmus Dahlberg dem alle.

Image
Fire af USA's tidligere nulevende præsidenter. Fra venstre: Jimmy Carter (Dem.), Bill Clinton (Dem.), Barack Obama (Dem.) og George W. Bush (Rep.) Billede: Pete Souza, Det Hvide Hus © 2013.
Alexander Sennels

Verdens mægtigste mand. Commander in Chief. Den frie verdens leder. USAs præsident er kendt under pseudonymer. Der har været 45 af dem siden 1789, hvor George Washington var nationens første præsident. I denne nye flotte portrætbog Præsidenter - fra Washington til Trump tager historikerne Rasmus Dahlberg og Philip Chr. Ulrich et kig på alle dem, der igennem tiden har bestredet embedet - med større eller mindre succes. Før hver biografi findes der en vurdering af hver præsident. De bliver vurderet på en skala fra 1 til 5 ud fra fem parametre: ‘gennemslagskraft’, ‘politiske visioner’, ‘forholdet til Kongressen’, ‘internationale relationer’ og ‘ikon status i dag’.

En ny nation er født

Ikonet. Den første. Manden på 1$-sedlen. George Washington. Den mest berømte af dem alle. Det er altid noget forunderligt over den første i rækken. Det er heller ikke overraskende, at generalen fra Uafhængighedskrigen scorer maks point - 5 - på alle fem parametre.

Der går dog ikke mange år før, der begynder at opstå politiske koalitioner i det spæde land. Allerede under George Washingtons præsidentskab opstår fløje i hans administration. På den ene side Demokrat-republikanerne, der repræsenteres af Thomas Jefferson, den 3. præsident. Og på den anden side føderalisterne, repræsenteret ved unionens første finansminister Alexander Hamilton. Han bliver dræbt i en duel med Aaron Burr, der bliver udnævnt til den 3. vicepræsident under Thomas Jefferson.

Ikonerne

USAs præsident vil altid stå som noget særligt i historien. Den frie verdens leder. Men, der er bare nogle, der vil blive husket yderligere i historiebøgerne end andre. George Washington, den første af dem alle, har næsten en selvskrevet plads. Abraham Lincoln, der ophævede slaveriet (med vedtagelsen af 16. forfatningstillæg), og dermed reddede unionen fra sammenbrud.

Theodore Roosevelt, manden der har lagt navn til teddybjørnen, er også en af de store præsidenter i historien. En af hans største bedrifter var påbegyndelsen af Panama-kanalen, og i hans tid som præsident fredede han også en stor del af den amerikanske natur.

Fire af de ikoniske præsidenter er afbilledet på monumentet Mout Rushmore, der ligger i South Dakota. De fire præsidenter er; George Washington, Thomas Jefferson , Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln (den første, tredje, 26. og 16. præsident). De fire ikoniske præsidenter symboliserer henholdsvis fødsels (Washington), vækst (Jefferson), udvikling (Roosevelt) og bevarelse (Lincoln).

Verdens politimand

Theodore Roosevelt var ikke kun betydningsfuld for unionens indenrigspolitiske situation. Det var i høj grad også begyndelsen på en ny udenrigspolitik, der var grundlagt under forgængeren, William McKinley. Roosevelt var stor tilhænger af en stærk flåde, der kunne forsvare USAs sikkerhed.

Man begyndte i højre grad at fokusere på omverden, hvor man tidligere havde været meget isolationistisk i udenrigspolitikken. Det var her rollen som “Verdens politimand” blev grundlagt, og som stadig karakteriserer det USA, vi kender i dag. Et land med verdens største militær, der siden er gået i krig og har forsvaret frihedsrettighederne mange gange. 

Økonomien

USA er ikke alene en militær stormagt, men er også verdens største økonomi. Dollaren er verdens valuta, og som amerikansk præsident har man en stor indflydelse på verdensøkonomien. Og det er i høj grad den økonomiske situation, der sætter rammerne for ens tid i præsidentembedet.

Franklin D. Roosevelt (FDR) overtog USA under depressionen. Den værste økonomiske situation landet har stået i, ikke engang overgået af finanskrisen for 10 år siden. Som han sagde, da han blev indsat som den 32. præsident, i sin indsættelsestale “The only thing we have to fear …. is fear itself” (“Det eneste vi har at frygte … er frygten selv”) Han søsatte programmet ‘New Deal’, der havde til formål at genoprette den amerikanske økonomi, hvilket også lykkedes. 

Trump - en parentes eller begyndelsen på en ny æra?

Præsidentvalget i 2016 rystede store dele af verdenen. Sejren så ud til at være hjemme for den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton. En erfaren politiker der kendte det politiske system ud og ind. Men valget faldt på den spektakulære kandidat Donald Trump, der kom udefra uden nogen form for politisk erfaring.

Valget af Donald Trump var samtidig også et markant skifte i den amerikanske udenrigspolitik. Man gik fra, at have ført en udenrigspolitik, hvor man så sig selv som verdens politimand, en politik der blev grundlagt omkring 1900-talet. Til en mere isolationistisk udenrigspolitik, hvor det er ‘America First’ og en beskyttelse af egne nationale interesser.

Til november finder vi ud af om Donald Trump bliver en parentes i fortællingen om de amerikanske præsidenter, eller om det bliver begyndelsen på en ny æra.

Ingen dybe analyser

Bogen giver et ganske glimrende overblik over de 45 præsidenter, der i skrivende stund har indtaget embedet. Den er på hele 720 sider, så det er ikke en bog, man lige læser på en eftermiddag, men det er nok indlysende, når den går fra 1789 til i dag. Rent fysisk taler vi om en litterær kampvogn, da den med sine knap tre kilo er ret tung at sidde med, og det er ikke en man lige tager med i bussen.

Præsidenter - fra Washington til Trump går ikke i dybden med enkle præsidenter, da den portrætterer alle 45 præsidenter. Bogen er god til at blive klog på de mere ukendte præsidenter i historien og skitserer, hvordan USA op igennem tiden har formet sig. Hvis du vil blive klogere på en bestemt præsident, eksempelvis Bill Clinton, så køb en biografi om ham. Der findes nemlig tusindvis af biografier om de amerikanske præsidenter.

Bogen er utrolig flot og lækker at have liggende fremme på sofabordet. At den er lavet til at have liggende fremme, bærer bogen også tydelig præg af. Den er skrevet i det ganske let og nydeligt sprog, og det er utroligt mange flotte billeder i, hvilket gør den perfekt som en coffee table book. Under hver præsident er der også en temaside, der belyser store emner, der var oppe i tiden, da den pågældende var præsident. Herfra kan kun lyde en stor anbefaling til at give sig i kast med de mange interessante præsidenter


Fakta om bogen

Præsidenter - fra Washington til Trump er redigeret af Philip Christian Ulrich & Rasmus Dahlberg. Den er udgivet på Lindhardt & Ringhof og udkom 3. marts 2020. Køb bogen på saxo.com og bogreolen.dk.

Del denne post

Tilbage