Det ligner jo Folketinget! – et besøg i det græske parlament

Parlament_1

blog

Det ligner jo Folketinget! - et besøg i det græske parlament

Det græske parlament ligner Folketingssalen, men historien ligner ikke - tværtimod. Jeg har besøgt det flotte parlament, og her er min fortælling.


Alexander Sennels

Det ligner jo Folketingssalen!

Det var min første reaktion, da jeg kom ind i salen i det græske parlament. Et slot der er bygget til en konge, ligesom det danske Folketing. Det har været i brand, ligesom det danske. Faktisk minder det græske parlament meget om det danske, det er der nok bare de færreste, der ved.

Image

„Turen giver dig et fantastisk indblik i den græske historie tilbage fra Kong Ottos tid til nutidens Grækenland."

I dag er Grækenland en republik. Officielt Den Hellenske Republik. Men, det har også været et monarki, det er en ung republik fra 1974. Det Moderne Grækenland er knap 200 år gammelt, noget de færreste går rundt og tænker på.

Man forbinder Grækenland med gamle ruiner og græske guder, men nutidens Grækenland er noget helt andet.

Uden at optrevle den græske historie fra 500-600 år f.Kr. til Euro-krisen i vor tid, synes jeg det er vigtigt at forstå, hvor ungt landet er, for at kunne forstå det moderne Grækenland og det fremtidige Grækenland.

Men, tilbage til parlamentet.

Kongeslottet der blev til parlamentet

Slottet blev opført af Kong Otto, der var konge af Grækenland fra 1832 til 1862, hvorefter monarkiet skiftede fra Wittelsbach til Glücksburg, som det danske kongehus også tilhører.

Byggeriet af slottet begyndte i 1836, hvorefter det stod færdigt syv år senere i 1843. Det gamle slot, som er navnet på slottet, brændte i 1909 og efter branden flyttede det meste af kongefamilien. Dog agerede slottet bolig for kongefamilien indtil 1922, hvor monarkiet blev afskaffet i Grækenland.

Under den anden republik, besluttede den græske regering at bruge kongeslottet til parlamentet, hvorefter en omfattende restaurering begyndte. Senatet (overhuset) flyttede ind i 1934, efterfølgende flyttede Nationalforsamlingen ind i 1935.


Image

Det græske parlament set fra Akropolis. Billede: Alexander Sennels


Uden at dette indlæg skal blive en lang svada om det græske monarki og dets historie, vil jeg dog kort nævne en konge, nemlig Kong Konstantin, fordi han har nemlig danske aner.

Kong Konstantin deler tipoldefar med Dronning Margrethe, Christian den 9., udover at dele tipoldefar med den danske regent er han også gift med Dronning Margrethes søster Anne-Marie.

Udover at have danske aner, har han også dansk diplomatpas, fordi man i 1974 havde en folkeafstemning, hvor man afviste at genindføre monarkiet.

Han fik dermed frataget sit græske statsborgerskab, og den græske stat vil ikke give ham et nyt statsborgerskab før han tager et borgerligt efternavn.

Tilbage på sporet

For at vende tilbage til der, hvor jeg startede, nemlig det græske parlament. Vil jeg nu berette lidt om sammensætningen af det græske parlament herunder deres nyligt afholdt valg.

Der er seks partier i det græske parlament; New Democracy, Syriza, Movement for Change, Kommunistpartiet, Greek Solution og MeRA25.

Der er 300 sæder i det græske parlament, hvor det største parti er New Democracy med 158. Det græske valgsystem er sådan indrettet, at det største parti, ved valget New Democracy, får 50 ekstra mandater.

Grækenland er en parlamentarisk republik, som vil sige, at præsidenten ikke har politisk magt, men er valgt af parlamentet for en femårig periode, ligesom i Tyskland og mange andre lande.

I og med parlamentet er et gammelt kongeslot, er der også en kongeloge inde i parlamentssalen, men der er ingen præsident, der har brugt den, eller vil bruge den, fordi man forbinder det med tiden under en monark - og det ønsker man ikke!

Indretning af parlamentet minder meget om det danske folketing, som jeg antydede i begyndelsen. Regeringen sidder til højre for formandsstolen, herhjemme er det til venstre. Udenlandske gæster og præsidenten sidder til venstre i parlamentet.


Image

Sådan ser det ud fra et sæde i parlamentet. Billede: Alexander Sennels


En fantastisk seværdighed i Athen

Hvis du på et tidspunkt skal til Athen, som er en fantastisk by, vil jeg helt klart opfordre dig til at tage en guidet tur i parlamentet. Turen giver dig et fantastisk indblik i den græske historie tilbage fra Kong Ottos tid til nutidens Grækenland.

Turen varer 1 time og 30 minutter, men det føles som en halv time, fordi det simpelthen er så spændende! Der er rundvisning, hver mandag og fredag i juni, juli og september.

Du kan booke en rundvisning på parlamentets hjemmeside. 

Husk at bestille mindst 5 dage i forvejen!

Del denne post

Tilbage