Per Stig efter Brexit-afstemning: Hvad så?

podcast

Per Stig efter Brexit-afstemning: Hvad så?

Underhuset har stemt Theresa Mays Brexit-aftale ned, men hvad så nu? Per Stig Møller, fhv. udenrigsminister (K), giver i en ny podcast-serie sine svar på Brexit og mange spørgsmål på den udenrigspolitiske scene.


Image

Per Stig Møller, fhv. udenrigsminister (K), (tv.) i samtale med Alexander Sennels i en ny podcast-serie om udenrigspolitik. Billede: Alexander Sennels

Alexander Sennels

Den senestes uges tid har alles øjne været rettet mod den britiske premiereminister Theresa May og hendes Brexit-aftale, der i tirsdags (15. januar) blev nedstemt i britiske parlement. Hun led et historisk nederlag med 432 imod og sølle 202 stemmer for.

Dagen senere, onsdag (16. januar), blev der også fremsat en mistildsafstemning til hende af oppositionspartiet Labour. Her stemte 325 at de har tillid til premiereministeren og regeringen, hvorimod 306 stemte imod hende og regeringen.

Med dette resultat af Brexit-aftalen i tirsdags, tegner billedet sig til at det ender med et »hard Brexit«, på dansk »hårdt Brexit«, som betyder at Storbritannien forlader unionen uden en aftale den 29. marts.

Per Stigs tanker om Brexit

Da jeg tidligere på måneden var hjemme hos Per Stig Møller (fhv. udenrigsminister, De Konservative), snakkede vi også om Brexit. Og her under kan du høre et lille uddrag af vores samtale, med Brexit som omdrejningspunkt.

Abonner på iTunes | Lyt til os på PodBean | RSS-feed | Lyt til hele episoden.

Vi snakkede om, hvad der vil ske, hvis hendes aftale ikke blev vedtaget i parlamentet, der senere viste sig at være en realitet, og til det svarede han meget sukkende »Hvad så«.

»Theresa May laver en chicken«

Per Stig Møller mener »Det værste der kan ske er et hard Brexit, men det tegner sig jo i horisonten til, at det bliver sådan.« Den forhenværende udenrigsminister forklarede også hvilken strategi fru May bruger, han sagde

»Hun laver en chicken for øjeblikket i parlamentet, de kører frem mod afgrunden. Og så håber hun jo på at når hun så sætter samme pakke til afstemning i parlamentet, at de så siger jamen, vi kan ikke have et hårdt Brexit, vi må så tage Theresa Mays aftale, der er ikke andet.«

»Corbyn spiller temmelig uansvarlig«

Udover Theresa May snakkede vi også om hendes modkandidat, Jeremy Corbyn der er leder af partiet Labour (Socialdemokratiet eller lign. i Danmark). Hans krav er, at han først vil have et parlamentsvalg og derefter forhandle en ny aftale med EU.

Per Stig siger om Corbyn: »Jeremy Corbyn spiller temmelig uansvarlig, på at han først vil have et parlamentsvalg og så vil han forhandle en ny Brexit-aftale med EU«.

Hvorfor skulle EU give ham en ny aftale? lyder spørgsmålet fra den forhenværende udenrigsminister. Hvorefter han fortæller om, at EU har givet Storbritannien og Theresa May den aftale de kan stå indenfor, og at Corbyn vil ikke kunne få en ny aftale i Bruxelles.

Del denne post

Tilbage