Corydon: »De sidste 10 år har været en mellemfase«

Bjarne Corydon

interview

Corydon om USA og Kinas forhold i fremtiden: »Der vil komme flere konflikter«

I et interview med Politisk Verden fortæller tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), om hvilke udfordringer han ser som de største. Han giver også sit bud på, hvordan verden ser ud i de kommende år.


Image

Nuværende chefredaktør på Børsen og tidligere finansminister (S), Bjarne Corydon, betegner de seneste 10 år som en »mellemfase«. Billede: Alexander Sennels 

Alexander Sennels

En handelskrig mellem Kina og USA. Et Kina der vokser regionalt som globalt. Et Europa der i fremtiden, vil fylde mindre på den globale scene. I et interview med tidligere finansminister Bjarne Corydon (Soc. Dem.) spørger jeg ham om, hvordan fremtiden kommer til at se ud efter - det han kalder - »10 år med mellemfase«.

Hvordan tror du at forholdet mellem USA og Kina kommer til at se ud i fremtiden?

»Det ser ud til at blive forværret. Et er alt det kulørte med Trump og tweets, alle kriserne osv. og det kan man hurtigt bruge meget af sin tid på. Men nedenunder det er der noget meget konfrontatorisk, mellem USA og Kina, der bunder i nogle fundamentale uenigheder mellem de to supermagter, og det ville være der, uanset hvem der er amerikansk.« siger Bjarne Corydon og forsætter:

»Og i takt med at Kina vokser så meget økonomisk, og kommer til at spille en større rolle i det geopolitiske spil, så vil Kina nemlig spille en rolle, hvor de udfordrer USA, som verdens eneste supermagt.« fortæller Bjarne Corydon og fortsætter:

»Hvor amerikanerne et eller andet sted har en diskussion med sig selv, om de skal udfordre kineserne og holde dem i skak. Eller skal de forsøge sig med et andet partnerskab, hvor man accepterer to supermagter på samme niveau.« fortæller Bjarne Corydon og afslutter:

»Der, tror jeg, at man nøgternt må sige, at der nok er en ganske høj sandsynlighed for, at vi skal igennem en lang periode med relative hyppige konflikter. Hvor man kan sige, at de sidste 10 år har vi levet i en mellemfase, hvor der var en masse ting vi ikke diskuterede så meget. Eksempelvis teknologi, for hvem ejer de teknologiske platforme? Data, hvem kigger med på hvad? Det har ikke for alvor været konfliktfyldt, det har bare kørt nogenlunde fredeligt. (…) Jeg tror derfor, at det konfliktniveau (vi ser) er kommet for at blive.«


Hvordan ser Kinas rolle ud i fremtiden?

Kina vil og kommer til at spille en stadig større rolle på verdensscenen, middelklassen vokser og økonomien har det godt. Men, hvilken rolle kommer kineserne til at spille i fremtiden? Og hvordan kommer deres magt og større indflydelse til at se ud regionalt og globalt?

Hvilken rolle tror du Kina kommer til at spille i fremtiden? Kommer de til at udfylde USAs rolle som “den store” supermagt?

»Der er jo nogen der laver de analyser, hvor man skriver USAs og Kinas vækstkurve frem, og så på et tidspunkt er det bare kineserne der dominerer det hele, på samme måde som USA gjorde for 10-20 år siden. Det tror jeg er en forkert analyse, og jeg tror den er alt for banal.« fortæller Bjarne Corydon og fortsætter:

»Kina vil gerne fylde mere økonomisk og politisk, men det er en lang og kringlet vej for et land som Kina, på deres stadie til at blive en ligeså avanceret økonomi som den amerikanske. (…) Det der har været enormt effektivt hos dem (kineserne) i snæver forstand, at staten har haft hænderne så meget på rattet.« fortæller Bjarne Corydon og forsætter:

»De har været villig til at investere og styre så hårdt, manipulere med deres valuta og markederne. Men fungerer det lige så godt i den næste fase? Bliver staten nød til at slippe grebet, for at lade markedet virke bedre og hvad sker der så? Der er mange ubesvarede spørgsmål for dem i fremtiden.«

Den kinesiske regering under Xi Jinpings ledelse har søsat projektet One Belt, One Road, hvor Kina har som målsætning at udvikle „den nye silkevej”, med investeringer i veje, havne og andre former for infrastruktur i en række centralt placeret lande i Asien, Mellemøsten, Afrika og Europa.

Et af eksemplerne på kinesernes infrastruktur er den græske havn Piræus syd for Athen. Her ejer kineserne nu aktiemajoriteten, og det er langt fra et enestående eksempel.

Hvordan tror Kinas regionale magt kommer til at se ud?

»Der tror jeg uden tvivl at de vil fylde mere, og det er jo klart at de har en meget systematisk og meget bevidst, relativ diskret strategi for at sætte et dybere præg på verden omkring.«


Hvor kommer Europa til at blive placeret på det nye verdenskort?

Efter Europa-Parlamentsvalget har magtbalancerne i EU ændret sig, EPP og S&D har ikke længere flertal tilsammen. Samtidig med at nye og større aktører kommer ind på den globale scene, vil Europa - efter nogles vurdering - komme til at fylde mindre på den globale scene. Men hvilken rolle kommer Europa så til at have?

Hvordan tror du EUs rolle kommer til at se ud i verden med store forandringer?

»Det synes jeg er en rigtig spændende diskussion. Fordi hvis du kigger på det, så er der jo i virkeligheden helt utrolige forskellige synspunkter i EU, og de kommer fra ret begavet mennesker.« fortæller Bjarne Corydon og forsætter:

»Vi på Børsen lavede nogle interviews op til Europa-Parlamentsvalget med folk der havde spillet en stor rolle de senere år i europæisk politik, Wolfgang Schäuble (tidligere tysk finansminister, CDU), Anders Borg (tidligere svensk finansminister, Moderaterne) & Romano Prodi (tidligere formand for Europa-Kommisionen). De var meget skeptiske, og kom med meget skeptiske udsagn. Billedet fra dem var relativt råt for usødet, Europa sakker bagud, det er musseskridt vi tager i forhold til USA og Kina. Og på det langsigtet perspektiv vil vi blive glemt og fylde langt mindre på global plan.

Prodi sammenlignede det der venter Europa, med det der skete for Italien efter deres storhedstid, hundredvis af år, hvor man bare bliver glemt.« fortæller Bjarne Corydon og forsætter:

»På den anden side er der dem der siger, at vi er en kæmpe stor handelsblok med en halv milliard mennesker, og man kan mene hvad man vil kritisk om den måde vi træffer beslutninger på. Men de nøgleværdier vi har; demokrati, individuelle rettigheder, transparens & fri reguleret konkurence - håndhævet af Magrethe Vestager - som er nogle unikke konkurencefordele.«

Herunder ses henholdsvis det danske resultat for Europa-Parlametsvalget fordelt på de danske partier den 26. maj, og det samlede europæiske resultat fordelt på partigrupperne i Europa-Parlamentet ved valget 23. - 26. maj.
Hvad kommer højrefløjens fremgang ved Europa-Parlamentsvalget til at betyde på længere sigt?

»Jeg er faktisk en lille smule optimist på det punkt. Jeg så skeptisk på Europa-Parlamentsvalget for et halvt år siden, ligesom nogle investorerne også pegede på hvad de holdt øje med, i forbindelse med udviklingen på den yderste højrefløj. (…) Det samlede billede blev en sejr til de proeuropæiske partier, der holdt skansen, hvor der derimod snarre skete en ommøblering af de kræfter. (…) De to store gamle grupper (EPP & S&D) skal dele magten med nogle andre (De Grønne & De Liberale), der er endnu mere proeuropæisk end dem selv.«

Tror du ikke også at det er meget sundt, at EPP og S&D mister flertallet?

»Jo, det vil jeg egenligt være tilbøjelig til at synes.«

Del denne post

Tilbage