»En mesterlig timing, men hvad med kulturen og samtalerne?«

Befrielsens Øjeblik

boganmeldelse

Alexander om Befrielsens Øjeblik: »En mesterlig timing, men hvad med kulturen og samtalerne?«

Kirsten Jacobsens bog Befrielsens Øjeblik udkom under valgkampen og smed en bombe, der vendte valgkampen på hoved.


Image

Kirsten Jacobsens Befrielsens Øjeblik blev udgivet midt i valgkampen, og Alexander Sennels kalder det en »mesterlig timing«. Billede: Alexander Sennels.

Alexander Sennels

Endelig. Valget er udskrevet, og Lars Løkke Rasmussen er fri som en fugl. Alle går hvert til sit, efter 3 års ægteskab med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance i et regeringssamarbejde. Det er Befrielsens Øjeblik, med Kirsten Jakobsen som pennefører åbner statsministeren op, for de tanker han gør sig inden et valg.

Bogen er delt op i fire afsnit; 'Ordet eller sværdet', 'Det perfekte slag', 'Blåt til lyst' & 'Befrielsens øjeblik'. Under hvert afsnit er der mange overskrifter, hvor emner, lige fra, SoMe (Sociale medier) til hvem der skal være formand i partiet efter ham, som bliver vendt og drejet.

Jeg synes, at bogen er rigtig godt skrevet. Den er dejlig overskuelig at komme igennem, både på antallet af sider og det lette sprog. Sprogligt ligger på niveau med en avisartikel eller lignende, men det kunne godt have været bedre.

Men når det er sagt, synes jeg, at forfatteren Kirsten Jakobsen formår at give et indblik i Lars Løkkes tanker. Sammen med Lars Løkke Rasmussen udnytter hun formatet til det yderste, og dykker ned i noget, man ikke kunne have gjort i en avisartikel.

En mesterlig timing

Timingen af bogens udgivelse var fantastisk. Intet mindre. Den blev udgivet mit i valgkampen, og vente op og ned på tingene. Valgkampen fik tilsat lidt krydderi fra Lars Løkkes og Venstres side, hvilket kun gjorde valgkampen mere interessant og spændende at følge med i.

»Nu, hvor valget nærmer sig, begynder alle partier at frigøre sig. Alle tænker mere på sig selv end på projektet.«Lars Løkke Rasmussen

Det fantastiske ved en bog som denne, er at man bliver klogere på, hvad Lars Løkke tænker om forskellige emner i samfundet. Bogen stikker spaden en tak dybere end, hvad et stort interview i Berlingske havde kunne gøre. Det er denne reflektion og disse tanker fra Lars Løkkes side, der gør den enorm spændende - og værd - at læse.

Lars Løkke Rasmussen (V) og jeg under signeringen af Befrielsens Øjeblik ved Arnold Busck på Købmagergade. Billede: Alexander Sennels.


Er kulturen forsvundet?

Borgerlig kulturpolitik. En mærkelig størrelse, der de sidste fire år er blevet styret af DF, men hvad vil Lars Løkke og Venstre egenligt med kulturen?

Svaret, står efter min mening, ikke klart efter bogen er læst. Forfatteren har fået kulturen til at fylde knap to sider, og på de to sider når Lars Løkke ikke til en erkendelse andet end Venstre ikke har haft markante profiler på området.

Efter Løkkes egen opfattelse er det holdningen i de kunstneriske miljøer. De har måske også ladet DF styre for meget, når han til en lille erkendelse af.

Noget af det kan måske skyldes, at Venstre igennem tiden kun har haft to kulturministre; Nathalie Lind (1973-75) & Bertel Haarder (2015-16), de to ministre er også udelukkende fra rene Venstre regeringer, henholdvis Poul Hartling og Lars Løkke Rasmussen. Imodsætning til Venstre har Det Konservative haft 5 kulturministre.

Hvor blev samtalerne af?

Undertitlen på bogen er „samtaler med Lars Løkker Rasmussen”, men samtalerne er i min optik mere spørgsmål-svar, for forfatteren indrager ikke sin egen mening eller syn på sagerne. Og så bliver det svært at kalde det ”samtaler”.

Sproget er efter min mening en tynd kop te, som trækker ned. Forfatteren har en ambition med bogen, og den er „at nå ind til de overvejelser, Lars Løkke Rasmusen har som statsminister og privatperson i ugerne op til et folketingsvalg, der vil afgøre hans politiske fremtid”.

Det er netop denne ambition forfatteren formår at levere til det yderste. Med et levende sprog beskriver hun, hendes timelange samtaler, på bagsædet af ministerbilen og på Marienborg med statsministeren. Det er det, der er kernen. Kernen er fantastisk. Men det udenom kernen er ikke til UG med kryds og slange. Og det er det, der trækker ned.

Fakta om bogen

Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen er skrevet af journalist og forfatter Kirsten Jakobsen, og den er udgivet på Politikens Forlag og udkom 16. maj 2019. Bogens sidetal lyder på 205 sider.

Du kan købe bogen på Saxo.com, Bogreolen.dk eller arnoldbusck.dk